Meny Stäng

ROT-avdrag

Skattereduktionen för ROT-arbeten (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) ger dig 30% i avdrag när du anlitar en hantverkare för arbetet.

Skattereduktionen för ROT-arbeten gäller arbetskostnaden och inte kostnader för material eller resor. Avdraget görs direkt, vilket innebär att beloppet blir reducerat direkt på fakturan. Du behöver alltså inte vänta till nästa deklaration.

Du som köper rot-tjänster ansöker alltså inte själv om rotvdraget – det gör hantverkaren som har utfört arbetet.

Maxbeloppet för ROT är 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

De finns några villkor som måste uppfyllas för att du skall kunna använda ROT-avdraget:

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du måste äga bostaden under tiden som arbetet utförs.
  • Du måste betala skatt i Sverige.

Hittills har ROT-avdraget fungerat som så att du som husägare får en preliminär skattereduktion direkt vid köpet på 30 procent. Uppgiften noteras sedan i din inkomstdeklaration.

Nu har regeringen föreslagit att betalningen framöver måste/skall ske elektroniskt. Det medför att du inte längre kommer att kunna betala din hantverkare kontant. Skatteverket hoppas att denna åtgärd ska förhindra det omfattande fifflet med ”falska fakturor” på ROT-berättigade jobb som aldrig har utförts.

Du kan läsa mer om ROT på Skatteverkets hemsida

På din offert från oss ser du alltid hur stort ditt ROT-avdrag blir vid beställning.

Behöver du hjälp? Gör en gratis offertförfrågan – klicka här för att komma till formuläret.