Meny Stäng

Staket & Insynsskydd

Staket, insynsskydd, plank och spaljéer kan på olika sätt hjälpa till att rama in din trädgård, samtidigt som de skapar ett bra skydd mot både insyn och vind.

Ett plank bygger man oftast för att man önskar en avskärmande funktion i trädgården. Kanske för att hindra insyn, eller för att minska ljudnivån om man bor i en bullerutsatt miljö.

Att uppföra ett plank kräver bygglov. Ofta kan det vara svårt att avgöra vad som skiljer ett plank från ett staket. Därför är det viktigt att du skapar klarhet kring detta och kontaktar din hemkommun angående ett eventuellt bygglov. Du måste ha det klart innan byggstart. Om du inte har ett bygglov för ditt plank kan du tvingas riva det eller betala en sanktionsavgift.

För att skapa rumskänsla i trädgården är både spaljéer och staket utmärkta lösningar. Du behöver inget bygglov för att uppföra ett staket som inte är högre än 110 cm räknat från marken. Men om staketet är högre än 110 cm kan det kräva bygglov. Ju högre staket du bygger, desto luftigare måste konstruktionen vara för att inte betraktas som ett plank (som ju kräver bygglov). Kontakta bygglovsenheten i din hemkommun om du är osäker.

En spaljé är en lätt och luftig konstruktion som inte har någon avskärmande funktion och som främst är avsedd för växter. Spaljéer kräver inte bygglov.

Oavsett vad du längtar efter – ta hjälp av oss. Vi kan bygga efter dina idéer och din design om du så önskar, eller så kommer vi med egna förslag till lösning.

Ett staket är bra att ha som skydd om man har småbarn och/eller husdjur som tycker att det är roligt att upptäcka världen, även utanför tomtens trygga miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *